Komen jouw groene voornemens altijd uit?
Duurzaam en milieuvriendelijk? Ergens tussen luiheid en arrogantie ligt de gulden middenweg naar een groener leven. Goede voornemens hebben we allemaal, maar uit onderzoek blijkt dat een groot deel daarvan opgaat in de dagelijkse beslommeringen. En ja...we spreken uit ervaring!
Die goede voornemens. Drie keer per week sporten, gezonder eten, vaker naar je moeder en elke dag je tanden flossen zijn uitstekende voornemens die we waarschijnlijk allemaal hebben. Maar dit verhaal; jouw gids voor een groener leven, richt zich vooral op maatschappelijk verantwoord consumeren.
Hoe je als consument de wereld minder vervuilt en wie weet zelfs iets groener en eerlijker maakt. Maar hoe maak je je groene voornemens waar? We geven je 7 voorbeelden waarmee de kans op succes groter wordt.
Maak dingen concreet voor jezelf
Als je duurzaam en milieuvriendelijk wil leven kan je een plan maken. Minder vlees eten, minder vliegen, afval beter scheiden en thuis minder energie gebruiken zijn prima voornemens, maar vaag en vrijblijvend geformuleerd. Aan de ene kant biedt je jezelf alle gelegenheid om je eronderuit te wurmen, aan de andere kant ontneem je jezelf de kans om jezelf een schouderklopje te geven (broodnodig, daarover later meer...).
Maak je voornemen daarom concreet en meetbaar. Bijvoorbeeld: ‘ik wil dit jaar 25 procent minder elektriciteit gebruiken’ (ook fijn met de actuele prijzen), ’dit jaar maar één vliegvakantie boeken’ of 'drie dagen per week geen vlees eten’. Zulke voornemens leiden tot een duidelijk antwoord: het lukt je wel of niet om ze te realiseren.
Maak het niet te moeilijk
De grootste vijand van elk goed voornemen is arrogantie. Wie nog nooit heeft hardgelopen en binnen een jaar een marathon wil lopen, loopt met zevenmijlslaarzen naar een mislukking. Een marathon is gewoon te ambitieus: probeer eerst een halve marathon. Dit geldt ook voor de groene zelfverbeteraar die duurzaam en milieuvriendelijk wil leven.
Wie al tientallen jaren elke avond een lekkere biefstuk eet, moet niet verwachten dat hij binnen een paar weken genoegen neemt met een sojaburger. Houd je doel daarom haalbaar; halveer het desnoods, om na het eerste succes een tandje bij te schakelen.
.... maar ook weer niet te gemakkelijk
Wees realistisch, maar leg de lat niet te laag. Als het om klimaatverandering gaat, biedt het gezegde ‘alle kleine beetjes helpen’ een valse gemoedsrust. De ongemakkelijke waarheid is dat ‘alle kleine beetjes helpen, maar een klein beetje’, terwijl we gigantische stappen moeten nemen om een ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen.
Je geweten wil dat je zoveel mogelijk bijdraagt aan een groene wereld, maar niet zoveel dat je het opgeeft en niets meer doet. Ergens ligt de gulden middenweg naar een groener, duurzaam en milieuvriendelijk leven. Waar die voor jouw ligt, kan alleen jij bepalen.
Houd het georganiseerd
De wereld vergaat en je kunt niet meer bewegen dan een klein steentje in de rivier. Tegelijkertijd is er zoveel te doen: van het kopen van een elektrische auto tot het hergebruiken van allerlei plastic verpakkingen en meer. Waar te beginnen?
Neem niet te veel hooi op je vork. Kies één groen doel en begin volgend jaar aan een ander, of ga een stapje verder.
Informatie leidt tot motivatie
Het lastige van groen en eerlijk consumeren is dat je er zelf vaak niet meteen de vruchten van plukt. Stel je voor: je moet in de supermarkt kiezen tussen biologische en gewone groente of duurzaam gekweekte vis en gewone. Je weet wat de betere keuze is, maar je ervaart niet meteen de voordelen. Want biologische groente en duurzame zalm zijn niet per se lekkerder dan hun reguliere tegenhangers. Wat je wel merkt is dat de biologische variant veel duurder is. Houd je doel haalbaar, maar leg de lat ook niet te laag.
Dat is anders met het voornemen om ’drie keer per week te gaan sporten’. Je merkt meteen de voordelen: je voelt je fitter en de bijna bovenmenselijke prestatie dat je uit je luie stoel bent gekropen om je lichaam aan het werk te zetten, klaart je humeur heel snel op. De voordelen in de verre toekomst, zoals een gezondere en dus gelukkiger oude dag, zijn bijna van ondergeschikt belang.
De voldoening die je groene voornemens opleveren is meestal niet dichtbij en fysiek, maar abstract en ver weg. Klimaatverandering is vooral iets dat je (klein)kinderen treft. Hoe nobel we ook zouden willen zijn, in het dagelijks leven geldt vooral het hier en nu.
Daarom is het belangrijk om je groene voornemens extra gewicht te geven. Zorg er daarom voor dat je weet waarom jouw groene daad belangrijk is. Je kunt informatie en inspiratie opdoen door op internet naar documentaires te kijken over de ontwikkeling van het klimaat op onze aardbol.
Ook belangrijk: juist omdat je de positieve gevolgen van je groene daad niet meteen voelt, is het raadzaam jezelf een schouderklopje te geven. Noem het in gedachten als je iets goeds doet en wees indiscreet: benoem positieve gedragingen en sensaties en vergroot zo het positieve mentale effect ervan.
Meet jezelf
Hoe word je een goede komiek? Dat vroeg iemand ooit aan Jerry Seinfeld. ‘Schrijf elke dag een grap’ antwoordde hij, ‘en breek de ketting niet’. Seinfeld heeft een kalender in zijn keuken en elke dag dat hij een grap schrijft, kruist hij de datum aan op de kalender. Zo ontstaat een ketting van kruisjes, en het is zijn taak om die ketting zo lang mogelijk te houden.
Met andere woorden, vertaal je voornemen om duurzaam en milieuvriendelijk te leven (een 'groene burger' worden) in kleine stapjes (elke dag iets doen) en noteer of je die stapjes ook daadwerkelijk zet, zodat je je goede voornemen niet kunt ontlopen. Bijvoorbeeld je eetpatroon kan je makkelijk bijhouden in allerlei apps. Een variant is om op elke laatste zondagavond van de maand in je agenda te noteren hoe het staat met je voornemen: lopen de meterstanden van de elektriciteit inderdaad terug?
Wees geduldig en vermijd perfectionisme
Een groener leven komt niet vanzelf. Er zullen momenten van zwakte zijn, maar zie je fouten niet als het falen van je voornemens. Net als arrogantie doodt perfectionisme je streven naar een groener leven. Wie een paar keer te lang geniet van een warme douche of die hamburger eet op zijn of haar vlees vrije dag, is gemakkelijk geneigd te zeggen: ‘Zie je wel, ik kan het niet. Het heeft geen zin, ik stop ermee’. Jammer, want een misstap hoeft niet het einde van een reis te betekenen.
Ik heb zelf geprobeerd vegetariër te worden. Een nobel streven dat niet op kon tegen mijn verlangen om vlees te eten, wanneer ik daar zin in had. Ik was teleurgesteld in mezelf en gaf daarom mijn streven om helemaal geen vlees te eten op. Makkelijk, want dan hoefde ik niet boos op mezelf te zijn. Maar het bleef knagen. Een paar jaar geleden probeerde ik het anders: slechts drie keer per week vlees eten. Dat ging - en gaat - goed. Heb ik gefaald als vegetariër? Zeker. Eet ik nu milieuvriendelijker? Zeker. Met andere woorden: laat het betere niet de vijand zijn van het goede.
Tenslotte enkele groene voornemens
- Voeding: niet elke dag van de week vlees eten, maar bepaal een aantal dagen
- Vervoer: niet teveel vliegvakanties dit jaar; minstens twee keer per week met het openbaar vervoer of met de fiets naar het werk.
- Energieverbruik thuis: lichten uit, verwarming minder gebruiken, tv's en andere dingen uitzetten als ze niet in gebruik zijn/niemand kijkt.
- Vrije tijd: zondagse uitstapjes voortaan met de fiets in plaats van met de auto (vinden de meesten uiteindelijk ook leuker).
- Kleding: koop alleen nieuwe kleding om oude kleding te vervangen en laat tè goedkoop hangen. Je weet dat daar milieu en mensenrechten voor opgeofferd zijn
- Persoonlijke verzorgingsproducten: koop bewust en zoveel mogelijk milieuvriendelijke producten
Voor dat laatste ben je bij ons natuurlijk helemaal aan het juiste adres!
Wil je op de hoogte blijven?
Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!