Mooi keramiek is niet lelijk. En zeker duurzaam!
Duurzame producten zijn niet alleen een trend, maar noodzakelijk om de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Daarom zijn we blij dat steeds meer plastic producten vervangen worden door producten van andere, meer duurzame en milieu ontlastende, materialen.
Zo ook in onze badkamers en keukens; we zien steeds meer accessoires die gemaakt zijn van bijvoorbeeld bamboe, een heel mooi, warm en duurzaam materiaal. Maar zoals altijd; overdaad schaadt. We moeten meer variatie in materialen toepassen, want zelfs met bamboe kan een te grote vraag tot ontbossing leiden. En dat is het laatste wat we willen.
Het wordt soms wel eens vergeten dat keramiek ook een natuurlijk materiaal is dat een leven lang mee kan gaan. Keramiek wordt al 30.000 jaar gemaakt door onze voorouders en vaak worden nog voorwerpen in prima staat gevonden zonder het milieu te hebben aangetast.
Het proces is in principe heel eenvoudig; het mengen van klei en water, vervolgens de juiste vorm eraan geven voor gebruiksvoorwerpen, decoratie of wandafwerking.
Door de jaren heen zijn technieken verbetert en doorontwikkeld, zijn decoratie technieken en materialen verder uitgebreid, maar keramiek heeft altijd zijn plek in onze huizen en harten gevonden.
En omdat we doorlopend in Vietnam aanwezig zijn is het niet zo gek dat onze keramiek collectie daar gemaakt wordt.
Lang geleden toen keizer Lý Thái Tổ de hoofdstad van Ninh Binh naar Hanoi verplaatste, volgden vijf beroemde pottenbakkersfamilies. Ze vestigden zich in een gebied op de oostelijke oever van de Rode Rivier waar goede klei was en stichtten het keramiekdorp Bat Trang.
Vandaag, meer dan 1000 jaar later, is het woord keramiek nog steeds synoniem aan Bat Trang, wat getuigt van de uitstekende kwaliteit van de producten daar. Hoewel het proces door de jaren heen enigszins is veranderd, zijn de basisprincipes hetzelfde gebleven. De ambachtslieden van Bat Trang werken nog steeds volgens het oude motto: "Nhất xương, nhì da, thứ ba dạc lò" (Eerst het bot, dan de huid, dan de oven).
De keramieken zeepschaaltjes, zeepbakjes en tandenborstelhouders van Elicious worden nog steeds met die oude technieken gemaakt. Regelrecht handwerk direct aan de boorden van de rivier waar de klei gewonnen wordt. Door mensen die trots op hun kunde zijn, die door vele generaties is doorgegeven.
Dit soort producten wordt niet op een pottenbakkers wiel gemaakt, maar stuk voor stuk in een mal. Na ze uit de mal te hebben gehaald worden ze op een rek ruim een week te drogen gezet. Dan worden ze gecontroleerd op mogelijke scheurtjes (als de klei niet goed samengeperst is kan dat bij het drogen gebeuren). Alleen de goedgekeurde exemplaren gaan 12 uur de oven in, maar dan heb je alleen nog een uitgehard product dat uren nodig heeft om af te koelen.
Daarna komt het glazuren. Hier komt opnieuw het vakmanschap om de hoek kijken en vaak heeft een keramiek-maker zijn eigen recept, net als een bakker! Het glazuur moet immers mooi naadloos zijn en vrij van oppervlakte onregelmatigheden. Daarna opnieuw de oven in om de glazuur tot een mooie glasharde laag te laten worden.
Handgemaakt keramiek maken is dus geen snel proces, je moet geduldig zijn. Daarna heb je iets gecreëerd dat in goede handen iets blijvends, lees duurzaam, is.
Keramiek is dus beslist een van de meest natuurlijke en duurzame materialen die je in huis kan halen. Elicious heeft een mooie collectie samengesteld die speciaal voor ons gemaakt wordt. En makkelijk schoon te maken!
Wil je op de hoogte blijven?
Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!