Het verschil tussen echte handgemaakte zeep en body wash bars
Natuurlijke biologische zeep is niet hetzelfde als body bars. Met de opkomst van meer online verkopen zien we ook een opkomst van aanbieders van natuurlijke verzorgingsproducten waaronder zeep en body bars.
Is het laatste nu gewoon een andere, leukere naam voor zeep of hoe zit dat eigenlijk? Nou nee, laat me proberen het uit te leggen.
Als je zeep wil maken dan zijn er eigenlijk 3 manieren om dat te doen; de koude methode (cold process) , de hete methode (hot process) en het smelten en gieten (melt and pour)
De ‘hete’ methode
Laat ik beginnen met de hete methode, die wordt doorgaans toegepast door grootschalige producenten en waarvan je de zeep op het schap in de supermarkt en drogisterij kan vinden. In het hete proces worden oliën en alkali een tijdje samen gekookt om verzeping te creëren (het proces waarbij de oliën en de alkali binden). Tijdens het koken scheiden het zeepmengsel en de glycerine zich. In veel van de grote commerciële processen wordt de glycerine dan afgescheiden en apart verkocht of zelf gebruikt omdat het een waardevol bestanddeel voor andere producten is. Door de glycerine uit hete proceszeepmengsels te scheiden, wordt bovendien voorkomen dat de zeep een beetje kan krimpen, wat een voordeel is voor grote commerciële zeepfabrikanten zodat altijd een uniform gevormde zeep kan worden gemaakt. Het overgebleven zeepmengsel wordt dan ofwel in mallen tot zeepstukken gevormd of verwerkt tot zogenaamde zeepnoedels die ook weer verkocht worden voor andere producenten.
Het grootste deel van de productie van zeepnoedels is voor de export en vindt voornamelijk plaats in Maleisië, China, India en Australië. Maar ook op andere plaatsen waar palm- en/of kokosnoot bomen groeien worden ze gemaakt.
Omdat het hete proceszeep mengsel voor zeepnoedels of voor extrusie van vormen zo lang wordt gekookt, kunnen de oliën in hete proceszeep ranzig worden. Om het ranzig worden tegen te gaan, worden er dus veel conserveermiddelen toegevoegd om hete proceszepen stabiel te houden voor een langere houdbaarheid.
Zeepfabrikanten die zeepnoedels gebruiken, hoeven alleen de ingrediënten bekend te maken die ze toevoegen om hun stuk zeep cq body bar te maken, ze hoeven de ingrediënten in de zeepnoedel niet volledig te onthullen. De uiteindelijke ingrediëntenlijst kan dan ook bedrieglijk zijn, omdat niet alle ingrediënten hoeven te worden vermeld.
Smelten en gieten
Dit is een beetje gelijk aan het zeep maken met zeepnoedels maar in plaats van zeepnoedels worden dan grote blokken zeep gebruikt van pakweg 20kg. Dit wordt dan gesmolten bij een temperatuur van ongeveer 60 graden Celsius, allerlei ingrediënten worden toegevoegd en het wordt in vormen gegoten. Na afkoeling kan de zeep onmiddellijk gebruikt worden.
De ‘koude’ methode
Dit is eigenlijke de ambachtelijke vorm van natuurlijke biologische zeep maken en de maker wordt ook wel ‘zeepzieder’ genoemd. Dit is een veel langzamer proces maar het eindproduct mag er dan ook zijn.
Bij dit proces worden de oliën op kamertemperatuur gemengd met een alkali (natrium hydroxide). Dat geeft dan een zogenaamde exothermische reactie (het creëert hitte van binnen uit) waardoor de verzeping plaats vind. Gedurende dat proces verdwijnt de alkali compleet, er blijft niets van over in het eindproduct.
Belangrijk: binnen dit proces wordt ook de natuurlijke glycerine gevormd en die blijft in het mengsel. Glycerine fungeert als een natuurlijke vochtinbrenger die de huid niet uitdroogt maar doorgaans een voelbaar zachtere huid als resultaat heeft.
Daarna worden de andere toevoegingen gedaan die elke zeep uniek maken en het mengsel wordt in grote vormen gegoten als blok.
Die blokken blijven dan pakweg 2-3 dagen uitharden en daarna worden ze handmatig in stukken gesneden. Daarmee is het nog niet gedaan want alle stukken zeep krijgen dan 3-4 weken de tijd om verder te rijpen alvorens ze geschikt zijn voor optimaal gebruik.
Vergelijk het met slow-cooking op lage temperaturen; het beste blijft er in!
Samenvattend kan je stellen dat ‘koude methode’ zepen het glycerine-gehalte behouden, minder productieprocessen nodig hebben en geen conserveringsmiddelen gebruiken, allemaal beter voor Moeder Aarde.
Het hoeft dan ook geen betoog dat Elicious alleen maar echte ambachtelijke natuurlijke biologische zeep maakt volgens die koude methode, met de ervaring en kennis opgedaan sinds 2005.
Wil je op de hoogte blijven?
Over onze producten voor duurzame persoonlijke verzorging en een plasticvrij thuis, leuke acties en blogs? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!